keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Tytöt tytöt tytöt 2022. Kuva: Ilkka Saastamoinen / Citizen Jane Productions.

Traditionellt har man i ungdomsfiktionen (filmer, böcker) närmat sig sexualitet genom att diskutera hot och problem. Också den offentliga debatten om ungas sexualitet färgas ofta av oro och problem, t.ex. i och med nyheter om sexuella trakasserier som sker i offentliga rum, i skolan eller i sociala medier. Även om dessa utmaningar är extremt viktiga att lyfta fram, så är det också viktigt att tala om sexualitet på ett positivt och representativt sätt i den offentliga debatten.

I Girl Picture närmar man sig sexualitet och sex på ett mångfasetterat sätt; genom nyfikenhet, njutning och tillåtande försök och misstag. Sex betyder också olika saker för de olika karaktärerna. För Mimmis och Emmas del beskrivs sex som något njutningsfullt och glädjefyllt. Rönkkö å sin sida testar på sex med flera olika killar, och är egentligen ganska osäker på om sex och intimitet över huvud taget är hennes grej. I filmen tar man upp många olika sätt att ha sex (eller inte ha sex) både på egen hand och tillsammans med andra, och man gör detta utan att lägga någon värdering i det.

I filmen beskrivs sexualiteten som något man får leta sig fram till och göra försök med, och där man också får både misslyckas och söka sig själv. Karaktärerna i filmen talar öppet om sex. Dessutom är en viktig aspekt i filmen att man visar på att sex handlar om samtycke, och att fråga om samtycke är i filmen självklart för både tjejerna och killarna.

Tips! Mer material kring samtycke finns på RFSU:s hemsidor.

Fundera på:

1) På vilka sätt syns mångfalden av sexualitet i filmen? Ni kan också titta på filmens trailer. Vilken bild får man genom trailern av hur sexualitet behandlas i filmen? Tryck här för att se trailern.

2) Hur beskriver man tjejers och killars sexualitet i filmen? Hittar ni likheter/olikheter?

3) Jämför den bild av sexualitet som ni fått genom Girl Picture med t.ex. andra filmer, tv-serier eller sociala medier. Vilka likheter och olikheter hittar ni?

4) Girl Picture innehåller flera scener med sex eller annan typ av intimitet, den typ av scener som är extra känsliga i filmskapandet. Filmen är en av de första i Finland där en intimitetskoordinator medverkat under inspelningarna.

Läs Aftonbladets artikel om intimitetskoordinator Sara Arrhusius och hennes jobb. Klicka här för att läsa artikeln!

Fundera tillsammans varför man behöver en intimitetskoordinator på filminspelningar samt hur en sådan kan förbättra arbetssäkerheten och arbetsmiljön, och därmed även slutprodukten (filmen).