Tips för behandling av filmerna

Följande instruktioner kan omfattas på alla filmerna i animationspaketet. Att göra en egen animationsfilm är skojigt för barnen, lite som trolleri…
1. Barnen kan själva hitta på berättelser, eller så kan en vuxen läsa något för dem. Teckna bilder som väcks av berättelsen. Då bilden är färdig, är det dags att väcka den till liv…
2. Gör en s. k. bläddra som åskådliggör bildens rörlighet, och andra animationsleksaker. Mer om hur man gör animationsfilmer hittar ni på YLEs Mediakompassi.
3. Zoetropen
Zoetropen, som utvecklades på 1830-talet, är en ”rörlig leksak” med en snurrande bildtrumma. Inne i trumman placeras ett bildband, vars bilder skapar en rörlig bildserie, alltså en animation, då man snurrar trumman.
Zoetrop-paketet omfattar
* zoetropen eller en snurrande bildtrumma med stativ
* tre färdiga bildband
* ett tomt bildband med rutor, som grund för en egen animation
Med paketet följer ett litet instruktionshäfte som innehåller fakta om filmens historia och övriga rörelseleksaker i stil med zoetropen, som kan användas i filmundervisningen. Häftet innehåller även praktiska vinkar för undervisningen.
Beställning och information:
Centret för mediefostran Metka
Adress: PB 95, 00601 Helsingfors Besöksadress: Forsbyvägen 38, 00610 Helsingfors, tel. 040–5935963. Verksamhetsledare tuija.westerholm@mediametka.fi
4. Lyssna på filmernas ljudvärld. Ljudinspelning.
a) Barnen kan i små grupper hitta på vilka ljud de vill spela in, t. ex. klapper från fotsteg, tandborstning, gurglande, spolande på wc m. m.. Spela in 5-10 olika effekter.
Spela upp ljuden för de andra, som får gissa varifrån ljuden kommer. Ni kan också foga bilder till ljuden. I gissningsleken ska man kombinera bilder och ljud.
b) Spela in ett händelseförlopp. Fundera vilka ljudeffekter som monterade efter varann skapar en handling utan bilder, t. ex. morgonsysslorna som börjar med en ringande väckarklocka och slutar med en smällande dörr, då man går ut.