keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Teemapaketti: Fantasia ja scifi

Solo: A Star Wars Story (2018). Kuva: Lucasfilm Ltd

Kaikki Koulukinon valikoimissa olevat tieteis- ja fantasiaelokuvat löydät aihetunnisteilla scifi ja fantasiaelokuva.

Tieteiskirjallisuudesta alkunsa saaneen science fictionin eli tieteiselokuvan voi genrenä määritellä sen sisällöllisten elementtien perusteella: scifiä määrittävät tapahtumapaikat kaukaisine galakseineen ja avaruusaluksineen, henkilöhahmot avaruusolentoineen, tiedemiehineen ja kyborgeineen sekä visuaaliset piirteet kuten runsas erikoisefektien käyttö.  Mutta ainoastaan näiden elementtien läsnäolo ei välttämättä riitä tekemään elokuvasta scifiä.

Tyypillisessä tieteiselokuvassa nämä elementit ovat järjestäytyneet genrelle tyypillisten kaavojen mukaan.  Tyypillinen kaava scifissä on vastakkainasettelu, joka voi olla tieteen ja ihmisen tai luonnon ja tekniikan välinen. Scifille tyypillistä on myös tulevaisuuskuvien, joko utopioiden tai dystopioiden, mielikuvituksellinen maalailu, aikamatkailu ja vierailut muissa maailmoissa ja ulottuvuuksissa.

Elokuvantekijöitä scifille tyypilliset aiheet ja teemat ovat kiehtoneet elokuvien alkuajoista saakka; ensimmäinen avaruusmatkakin nähtiin valkokankaalla jo vuonna 1902 Georges Mélièsin ohjaamassa elokuvassa Matka kuuhun (Le Voyage dans La Lune).

Miekka, magia ja kaukaiset galaksit

Vaikka scifi on vakiintunut elokuvan lajityyppi, on se, kuten kaikki muutkin genret, rajoiltaan epäselvä ja suhteellisen epävakaa lajityyppi, joka lainaa muista genreistä. Monet scifiksi määriteltävistä elokuvista sisältävätkin usein paljon piirteitä muista genreistä.  Esimerkiksi Tähtien sota -elokuvat sekoittavat scifi-kuvastoa lännenelokuvan kaavoihin ja fantasian tunnelmiin. Vaikka scifin onkin jatkuvasti reagoitava ympäröivän yhteiskunnan kulttuurisiin ja teknisiin muutoksiin, tietyt ydinteemat ovat jääneet genreä määrittäviksi piirteiksi.

Fantasiaelokuva on genrenä lähellä tieteiselokuvaa, ja usein näiden lajityyppien rajat saattavatkin hämärtyä. Fantasiaelokuvaa määrittävät yleensä teemat, joita voivat olla taikuus, yliluonnolliset olennot tai eksoottiset fantasiamaailmat. Fantasia voi venyttää todellisuuden rajoja vielä scifiä pidemmälle vieden katsojat epätodellisiin mielikuvitusmaailmoihin. Fantasia pitää sisällään useita alagenrejä, joista tärkeimmät ovat korkea fantasia ja miekka ja magia. Myös historiallinen fantasia ja romanttinen fantasia (jota edustaa mm. elokuva Twilight – Houkutus), ovat tunnettuja alalajityyppejä. Scifin lisäksi fantasia on hyvin lähellä myös kauhun lajityyppiä – puhtaan kauhun puolella fantasia kallistuu, kun pelkoa aiheuttavat elementit ovat elokuvassa keskeisimmässä osassa. Koulukinon elokuvista fantasiaa ja kauhua yhdistellään mm. elokuvassa Pan´s Labyrinth

Kaikki Koulukinon valikoimissa olevat tieteis- ja fantasiaelokuvat löydät aihetunnisteilla scifi ja fantasiaelokuva.

Lähteet:

  • King, Geoff & Krzywinska, Tanya 2000: Science Fiction Cinema. From Outerspace to Cyberspace. Short Cuts – Introductions to Film Studies. London & New York: Wallflower.
  • http://fi.wikipedia.org/wiki/Tieteiselokuva
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Fantasy_film
  • http://www.filmsite.org/fantasyfilms.html