Tunnetaidot
- Tunteiden vuoristorata
Olemme joka hetki jonkin tunteen vallassa. Välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä tunteita on vaikkapa päivän aikana tuntenut ja mistä ne ovat kummunneet.
Jakautukaa pareittain tai kolmen hengen ryhmiin.
- Etsi Tunteiden vuoristoradalta kolme tunnetta, joita itse koit elokuvaa katsoessasi. Mieti myös, mistä tunteet kumpusivat.
- Kerro yksi näistä tunteista parillesi. Kerro myös, mistä tunne kumpusi.
- Nimetkää vuoristoradalta yhteinen tunne, jota molemmat tunsitte elokuvan aikana. Herättikö sen sama elokuvan kohtaus?
2. Voimabiisilista
Musiikki herättää meissä voimakkaitakin tunteita, mutta on myös hyvä keino tunteiden säätelyyn. Millaista musiikkia haluat kuunnella, kun olet vihainen, surullinen, pettynyt, tai kun sinusta tuntuu, että maailma potkii päähän? Tee itsellesi voimabiisilista, johon lataat valmiiksi kappaleita, jotka auttavat, kun sinulla on haastavia tunteita. Voit tehdä listan suoraan johonkin suoratoistopalveluun tai vaikkapa puhelimesi muistiinpanoihin. Nimeä lista haluamallasi tavalla ja muista ottaa se käyttöön!
3. Haastavien tunteiden purkaminen
Meistä kukaan ei voi välttää vaikeita tunteita. Eikä kannatakaan, koska kaikenlaiset tunteet kuuluvat elämään. Aivoillemme tunteet ovat liikkeen kaltaisia, joten niitä kannattaa purkaakin aktiivisen liikkeen ja toiminnan avulla. Kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta kaikki teot eivät.
- Kerro parillesi/pienryhmälle, millainen turvallinen tekeminen auttaa sinua purkamaan vaikeita tunteita, kuten pettymystä tai vihaa? Voit käyttää kuvaa apuna.
- Mitä kuvassa olevista keinoista et vielä ole käyttänyt vaikean tunteen purkamiseen, mutta voisit käyttää?
Vinkki opettajalle!
Tunnetaitojen harjoittelussa ja opettamisessa kannattaa hyödyntää myös seuraavia Mieli ry:n materiaaleja:
Millainen selviytyjä sinä olet?