keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Sukunsa viimeisen on määritelty kertovan kulttuurin muuttumisesta. Elokuvassa seurataan Neuvostoliiton ja nenetsikulttuurin kohtaamista.

Nenetsit ovat Venäjän pohjoisosien alkuperäiskansa, jonka perinteinen elämänmuoto on poropaimentolaisuus. 41 000 Nenetsistä yli puolet puhuu yhä äidinkielenään nenetsinkieltä.

Viimeksi kuluneen vuosisadan ja erityisesti Neuvostoliiton aikana nenetsien elämäntapa on mullistunut. Tsaarin Venäjällä nenetsit elivät melko itsenäisesti perinnäiseen tapaan. Neuvostoaikana nenetseille  tuotiin muun muassa kirjakieli, kouluja ja nykyaikaista terveyhuoltoa, mutta muutos ei ollut ongelmatonta, sillä uudet tuulet olivat toisinaan ristiriidassa Nenetsien perinteisen elämäntavan kanssa.

Kaikki Sukunsa viimeinen -elokuvan näyttelijät ovat Jamalin niemimaalta kotoisin olevia syntyperäisiä nenetsejä. Nekon isoäitiä näyttelevää ohjaaja-käsikirjoittaja Anastasia Lapsuita lukuunottamatta kaikki elokuvan esiintyjät ovat amatöörinäyttelijöitä.

Lue lisää nenetseistä.

 

Keskustelunaiheita

 

Elokuvan henkilöt edustivat erilaisia suhtautumistapoja nenetsikulttuuriin. Muistelkaa minkälaisia eri näkökulmia näin tuotiin esille.

Minkälaisen kannan elokuva mielestänne otti nenetsikulttuurin ja Neuvostoliiton kohtaamiseen. Millaisia ristiriitoja kahden kulttuurin välisessä kohtaamisessa elokuva kuvasi.

Keksikää esimerkkejä kulttuurien kohtaamisesta ja muuttumisesta nykypäivän Suomessa.

Elokuvassa kuvataan neuvostoliittolaisen sisäoppilaitoksen elämää, josta elokuvan tekijät kertovat seuraavaa:
”Elämä sisäoppilaitoksessa on oivallinen keino kuvata vähemmistöjen ongelmaa silloin, kun pienemmät kulttuurit yritetään muuttaa valtakulttuurin kaltaisiksi. Virallisen koulumaailman sisään kätkeytyy toisenlainen vähemmistöjä koskeva todellisuus, jota halusimme elokuvassamme käsitellä. Sisäoppilaitoksen oppilaiden muodostama pienoismaailma osoittaa miten julmaa keskinäistä rasismia myös pienten kulttuurien välillä voi esiintyä. Pienten kulttuurien keskinäiset ennakkoluulot ja kotona opitut ajatusmallit tulevat säälimättömän spontaanisti esille elokuvassa koulua käyvien lastensanoissa ja teoissa.”
(Lähde: Lehdistömateriaalit © Illume,  www.illume.fi)
Keskustelkaa elokuvan kuvaamasta koulukulttuurista ja opetuksesta.