Pelit ja pelaaminen

1. Keskustelkaa elokuvasta:
- Millaista peliä Risto pelasi?
- Miksi peli oli Riston mielestä niin mukaansatempaava?
- Kiinnostaisiko Riston peli myös sinua?
- Millaisista peleistä sinä pidät?
2. Listatkaa tuntemianne pelejä. Jakautukaa ryhmiin ja listatkaa kahdessa minuutissa niin monta peliä kuin pystytte. Vertailkaa sitten listoja keskenään. Löytyvätkö jotkin pelit kaikkien ryhmien listoilta? Millaisia erilaisia pelejä listoilla on (esim. tietokone- ja konsolipelit, mobiilipelit, lautapelit, korttipelit, pihapelit)?
3. Pelivinkkaus. Esittele suosikkipelisi. Mitä kertoisit pelistä sellaiselle, joka ei ole koskaan kuullut pelistä? Mitä pelissä tehdään? Miksi juuri tämä peli on hyvä? Kenelle suosittelet peliä? Pelivinkkaus voi olla suullinen esitys tai video. Vaihtoehtoisesti jokainen oppilas voi tehdä vinkkaamastaan pelistä infojulisteen tai mainoksen tai kirjoittaa pelin esittelytekstin kuvitteelliseen verkkokauppaan tai pelin pakkauksen takakanteen.
Pelimekaniikkaa
Pelissä pitää olla sopivasti haastetta ja onnistumisia. Jos peli on liian vaikea, se ei tuota mielihyvää, mutta liian helppokaan peli ei ole kiva. Pelaamisen pitää olla myös palkitsevaa. Se ei tarkoita, että pelissä pitäisi kilpailla tai voittaa. Esimerkiksi uusi taso, yllätys tai ääni, tarinan eteneminen tai tavaroiden kerääminen voi olla palkitsevaa. (Lähde: Digipelirajaton.fi)
Keskustelkaa:
- Miksi pelit koukuttavat?
- Miksi pelaaminen voi olla hauskempaa, kiinnostavampaa tai palkitsevampaa kuin jokin muu puuha?
- Miksi Rauhan mielestä oli hyvä, kun hän luuli Riston kirjoittavan runoja, mutta paha, kun hän huomasikin Riston pelaavan?
1. Päivä pelisuunnittelijana. Suunnitelkaa pareittain tai ryhmissä peli. Käyttäkää suunnittelun apuna Pelikasvattajan käsikirjan ohjeita (“Oman pelin suunnitteleminen”, Pelikasvattajan käsikirja ss. 128—129). Pelikasvattajan käsikirjan voi ladata ilmaiseksi esimerkiksi Pelikasvatus.fi-sivustolta.
2. Serverin paras. Katsokaa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin lyhytanimaatio Serverin paras (kesto 4 min.).
KAVIn Serverin paras -lyhytanimaatio ja tukimateriaali “käsittelevät pelaamista ja sen saamaa merkitystä arjessa, ajankäytössä ja kaverisuhteissa. Animaatio on suunnattu 3.–6.-luokkalaisille. Video tukee pohtimaan pelaamisen ohella laajemminkin tasapainoista mediankäyttöä ja itsesäätelytaitoja median parissa.” Videossa on paljon yhtäläisyyksiä Risto Räppääjä ja villi kone –elokuvan tapahtumien kanssa, joten video ja tukimateriaali sopivat hyvin myös elokuvan käsittelyyn.
Vinkki! Kutosten kanssa voi hyödyntää myös EHYT ry:n “Digitaalinen pelaaminen on kauhea harrastus” -tietoiskua ja tukimateriaalia.
Pelihaitat ja hyvinvointi
“Pelaamista voidaan pitää ongelmallisena, jos se vaikuttaa kielteisesti elämään, kuten ihmissuhteisiin, opiskeluun, terveyteen tai toimeentuloon.” (Lähde: Nuortenlinkki.fi)
1. Keskustelkaa:
- Millaisia sääntöjä teillä on pelaamiselle (esim. peliaika, ikärajojen noudattaminen)? Millaisia sääntöjä Risto olisi mielestänne tarvinnut? Vinkki! Voitte käyttää apuna Pelituen Yhteiset pelisäännöt -materiaalia.
- Mitä haittaa pelaamisesta oli Ristolle? (Hän ei nukkunut, syönyt kunnolla tai peseytynyt. Myös Riston sosiaalinen elämä supistui, vaikka usein pelaaminen onkin myös sosiaalista toimintaa. Riston perustarpeet jäivät siis täyttymättä. Tasapaino on paljon pelaavalle tärkeä asia: esimerkiksi e-urheilijat pelaavat todella paljon, mutta huolehtivat myös ergonomiasta, tauoista ja ravitsemuksesta.)
2. Ravintoympyrä. Piirtäkää “ravintoympyrä”, josta löytyy lohkot kaikille tasapainoiseen arkeen kuuluville asioille:
- yhdessäolo kavereiden ja perheen kanssa
- ruokailu
- nukkuminen
- liikunta ja ulkoilu
- leikit, harrastukset ja media
Pelaaminen voi sijoittua niin leikkien, harrastusten kuin mediakin alueelle. Usein pelaamiseen liittyy myös yhdessäolo, joskus liikunta ja ulkoilukin.
Tehtävän lähteenä on käytetty EHYT ry:n ja MLL:n Media mukana lapsen arjessa –esitettä.
Bonustehtävä: Tutustukaa Pelituen tuottamaan Minun päiväni -monisteeseen. Värittäkää/kuvittakaa piirakan lohkot ajankäyttönne mukaan. Isommat oppilaat voivat myös seurata monisteen avulla ajankäyttöään arjessa 1—5 päivän ajan.
Linkkivinkkejä opettajalle:
- EHYT ry: Peliasiantuntijan vinkit pelaamisesta huolestuneelle vanhemmalle
- Mediakasvatusseuran materiaalikooste1: Pelikasvatus tutuksi
- Mediakasvatusseuran materiaalikooste 3: Huolettaako pelaaminen
- Pelikasvatus.fi: “Pelaamismotivaatiot: Miksi pelejä pelataan?”
- “Näin alkeellisilla keinoilla digipelit koukuttavat sinut pelaamaan pidempään ja ostamaan enemmän” (Yle 27.3.2018) Klikkiotsikosta huolimatta helppolukuinen ja havainnollinen katsaus peli- ja palkintotyyppeihin.
- Viihdevintiöt-blogi: “Peli voi olla lapselle tärkeä sosiaalisia suhteita tukeva hengailupaikka”