Kuolan kukat

Marja Helander: Kuolan kukat (2014, kesto 2:43)
Kuolan kukat on stillkuvista ja timelapse-videoista yhdistetty yksikanavainen videoteos. Kuvastossa limittyvät päällekkäin sekä Kuolan niemimaan tehdasmaisemat että samoilta paikoilta poimitut ja kuivatut kukat. Lisäksi mukana on kuvia kasveista taiteilijan isän vanhasta herbaariosta.
Tietoa taiteilijasta
Marja Helander (s. 1965) on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija. Hän valmistui Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1999. Varhaisemmissa teoksissaan hän on käsitellyt omaa identiteettiään saamelaisen ja suomalaisen kulttuurin välissä. Viime aikoina hän on keskittynyt kuvaamaan Saamenmaan synkkiä jälkikolonialistisia maisemia ja havainnoimaan erityisesti globaalin kaivosteollisuuden ympäristöön jättämiä jälkiä. Luonnon ja ihmisen kohtaaminen ei ole sujunut harmonisesti, vaan pikemminkin tuhoisasti. Toisaalta Helanderin videoteokset ovat humoristisia ja tarkastelevat leikkisästi perinteisen saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan välistä ristiriitaa. Hänen lyhytelokuvansa Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut voitti Risto Jarva -palkinnon sekä kotimaisen kilpailun pääpalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla 2018. Helander on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin ja hänen teoksiaan on hankittu useisiin kokoelmiin sekä kotimaassa että ulkomailla.
Avainsanat: Kasvit, kukat, kuolema, ilmansaasteet, ympäristöongelma, luonnon monimuotoisuus, luonto, ympäristö, kollaasi, valokuva, äänimaisema, time-lapse
Teokseen liittyvät tehtävät
1. Keskustelutehtävä
Mitä ajatuksia teos herätti?
Missä tai millä alueella teos on kuvattu?
Mihin asioihin taiteilija kenties haluaa katsojan kiinnittävän huomiota?
Minkälaisia ristiriitoja teos herättää?
…luonto, energiantarve, ympäristöongelmat…
Teoksen tunnelma tuo mieleen surullisen, kuolemaankin viittavan tunnelman. Onko niin, että luonnon monimuotoisuudesta jää jäljelle vain kasviot? Voisiko teoksen nimi olla kuolon kukat?
Pohtikaa, miksi toivon ylläpitäminen on myös tärkeää ympäristöasioista keskustellessa?
2. Kuvaustekniikka
Teoksessa on käytetty still-kuvia kuihtuneista kasveista ja time-lapse-kuvia tehtaista. Miksi taiteilija on ehkä halunnut tehdä teoksensa näillä tekniikoilla? Minkälaisen vaikutelman näiden kuvien yhdistäminen antaa?
Kuivata kukkia kirjan välissä, laita ne mustalle alustalle ja ota niistä valokuvia. Minkälaisen videon kuvaisit kukkakuvien taustalle? Yhdistä valokuvat ja video. Lisää myös ääni. Keskustelkaa yhdessä, minkälaisia mielikuvia teoksesta syntyi.
3. Tiedonhankintatehtävä
Tutki arktisen alueen karttaa. Kuinka iso alue se on? Keitä siellä asuu? Minkälaisia elinkeinoja siellä harjoitetaan? Mitä tiedät Kuolan niemimaasta? Miten ihmisen toiminta vaikuttaa arktisella alueella luontoon, ilmastoon tai alkuperäiskansoihin? Minkälaisia haasteita arktisella alueella on luonnon näkökulmasta? Voiko taide tuoda esiin näitä haasteita ja voiko taide olla kantaaottavaa? Muistatko muita taide-esimerkkejä, joissa olisi käsitelty luontoa tai ympäristöongelmia?
Faktatietoa
Mieti jonkin tuotteen tuotantoketjua ja minkälaisia päästöjä ketjun aikana syntyy ja missä. Ilmastopäästöt ja ilmansaasteet eivät tunne valtioiden rajoja. Pystytkö päättelemään, miksi erityisesti arktiset alueet ovat erityisen herkkiä päästöjen vaikutuksille? Minkälaisia vaikutuksia tehtailla ja kaivoksilla voi olla? Millä tavoin luontoa suojellaan (suojelumetsät, hiilipörssi, suodattimet ja niin edelleen)?
4. Kasvitaulu
Teoksen visuaalinen kieli muistuttaa vanhoja opetustauluja kasveista. Kasvitauluja löytyi ennen koulujen seiniltä ja niitä käytettiin opetuksessa. Kasvitaulut olivat taidokkaasti piirretty tai maalattu, ja nykyään niitä arvostetaan kauniina tauluina, joita käytetään kodeissa sisustuselementteinä.
Tee oma kasvitaulu. Etsi inspiraatiota vanhoista kasvitauluista ja valitse kasvi, joka on joko uhanalainen tai haitallinen vieraslaji. Hae tietoa kasvista, piirrä kasvi ja sen yksityiskohtia.
5. Ihmisen jälki luonnossa
Tehkää pienryhmissä lyhyt yhden tai kahden minuutin mittainen video. Suunnitelkaa teosta 10 minuuttia, kuvatkaa 15 minuuttia, editoikaa 20 minuuttia. Ideana on heittäytyminen tekemiseen, ettei jäätäisi liiaksi miettimään, minkälainen teoksen pitäisi olla. Teoksen lopputulos voi tuoda esiin uusia ja yllättäviäkin merkityksiä ja tulkintoja, kun sitä katsotaan yhdessä.
6. Sanapilvi
Vaikka taideteos ei ole totta, taide pohtii ja heijastelee maailmaa ja ajankohtaisia kysymyksiä. Ympäristökatastrofiteemaiset aiheet voivat tuntua vaikeilta ja ahdistavilta, minkä vuoksi niiden aiheuttamien tunteiden käsitteleminen on tärkeää. Aihetta ei kannata pelätä, koska sitä voi tarkastella monesta näkökulmasta ja tuoda esiin myös aiheeseen liittyviä toivon elementtejä ja vaikuttamismahdollisuuksia.
Keskustelussa nousseita tunteita voi listata esimerkiksi sähköiseen sanapilveen Answergardeniin, joka korostaa eniten käytettyjä sanoja.