Temapark

Risto-Pekka Blom: Temapark (2015, längd 4:54)
Du lär dig att äga. Du är inte skyldig någon. Du kommer att få precis allting.
Ett videoverk om köpcentrets luftfyllda figur.
Verkets ljudspår anspelar på sexualitet och våld.
Konstnären berättar:
Om verket: ”Verket är filmat ex tempore på vägen hem från jobbet när jag råkade ha kameran med mig. Jag blev så fascinerad av reklamfigurens växlande rörelser i vinden att den fick fylla alla filmer jag hade med mig. Materialet blev liggande i fem år väntande på en lämplig idé, som sedan kom lika överraskande som själva bildmaterialet när jag lyssnade på en självsuggestiv avslappningsinspelning. Minst lika viktig som bilden är Petri Koskimäkis komposition som vi bearbetade medan vi klippte videon.”
Om studierna: ”När jag gick på högstadiet var jag intresserad av slöjd samt av att skriva och rita, men hamnade ändå i yrkesskola på fordonsmekanikerlinje av många orsaker. Den dummaste orsaken var att min bästa vän valde samma linje. Andra orsaker var mitt eget, mina föräldrars och min studiehandledares oförstånd. Jag trivdes aldrig på mekanikerlinjen fast skolan var bra och yrket viktigt. Å andra sidan var det kanske bra att jag började med den för mig rätta branschen först som mycket äldre. Där emellan skrev jag också studenten i kvällsgymnasium, och jag kan ju faktiskt byta bromsbeläggen på bilen och lite annat också ifall det behövs.”
Om delaktighet: ”Delaktighet är ett väldigt omfattande ämne, men jag tycker det är viktigt att man känner sig kunna påverka sitt eget liv och det omgivande samhället, få stöd till sina strävanden och på det sättet i bästa fall också känna gemenskap i sitt liv. I mindre skala kan det handla om att man har möjlighet och mod att leva livet som man önskar. Då vore det bra att också kunna granska saker kritiskt, speciellt ifall den egna kretsen består av likasinnade människor. Vems önskningar uppfyller jag när jag handlar på ett visst sätt? Familjen, släkten, vänskapskretsen, omgivningen, skolvärlden, alla auktoriteter och olika samhälleliga aktörer erbjuder sina egna, ofta tyvärr ganska normativa och jämngråa uppfattningar om hur man borde leva sitt liv. Man kan få stöd för sitt eget tänkande av dessa uppfattningar, men i värsta fall kan de också hindra det.”
Om att arbeta som konstnär: ”Det roligaste med att arbeta som konstnär är att jag får göra många saker som intresserar mig själv: skriva, filma, klippa samt ljudarbeten och musik. Det är också fint att enligt möjlighet och behov få arbeta med andra proffs inom de olika delområdena.
Det mest överraskande har varit hur känsligt arbetandet är. Vill man experimentera och leta efter nya sätt att göra saker på, får man tåla ständig osäkerhet. Ibland är det belönande, och ibland inte.”
Uppgifter
1. Skriv
När du tittat på verket Temapark skriv i fem minuter vad verket fick dig att tänka på. Försök låta bli att avbryta skrivandet eller censurera tankarna. Diskutera. Man behöver inte visa texten för andra.
2. Diskussionsuppgift
Vad händer i verket? Vad tyckte du var verkets tema?
Hurdan stil eller ton använder berättaren? Hurdana toner upptäckte du? Är det lätt att känna igen olika stilar? Menar berättaren allvar? På vilka ställen skulle berättaren kunna mena allvar, på vilket sätt? Vad vill konstnären kanske säga med verket? Hurdan är figuren som syns i verket? Varför har konstnären filmat just detta tema? Varför heter verket Temapark?
3. Antireklam
Många reklamer spelar på antydandet av delaktighet. Dess direkta eller indirekta budskap kan påstå att du genom att köpa en viss produkt får ta del i en underbar livsstil eller ett coolt och stiligt gäng. Tänk på reklamer du sett eller granska reklamer i dagstidningar och sociala medier eller på tv. Fundera hurdant reklamens budskap är. Hur skulle reklamen låta som en mening, exempelvis: ”Livet är… när du har…”, eller: ”När du har… kan du…”.
Och hurdana budskap kunde man förknippa med andra bilder i sociala medier?
Berättarens stil i Bloms verk är delvis parodierande: han använder till exempel reklamers och självhjälpslitteraturens sätt att tala och kombinerar dem enligt sina egna regler. Köpcentrets maskot fladdrar i bakgrunden. Vad kunde verkets budskap vara?
Antireklamer kan parodiera reklamer. Ofta gör man en kritisk eller ironisk variant av originalreklamen. Gör en egen antireklam med foto eller video! Instruktioner på finska hittas här: https://toivoajatoimintaa.fi/vastamainonta/
4. Mediekonstverk med en bild
Bloms verk står kameran hela tiden stilla, och därför kan man säga att verket består av endast en bild. Gör ett eget mediekonstverk i vilket du filmar rörlig bild medan kameran står stilla. Du kan också tillsätta prat eller annat ljud till bilden.
5. Opålitlig berättare
Berättaren i Bloms verk kan anses opålitlig: allt han säger stämmer nödvändigtvis inte. Emellanåt kan berättaren mena annat än vad han säger.
Har du råkat på en opålitlig berättare i till exempel en bok, film eller ett tv-program? Eller kanske i medier? Är det lätt att känna igen fejknyheter? Kan man lita på innehållet i sociala medier?
Skriv en text som har en opålitlig berättare. Texten kan handla om exempelvis konsumtion. Du kan också fortsätta genom att göra ett mediekonstverk som baserar sig på texten.
6. Cirkulär ekonomi, diskussion
Man kan påstå att Bloms verk kritiserar konsumtionssamhället. Vad menas med det?
Vad betyder cirkulär ekonomi? Ta reda på saken och diskutera. Ni kan också fortsätta uppgiften genom att göra en serie eller mem om cirkulär ekonomi. Serien kan bestå av en eller flera rutor.