keyboard_arrow_up

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Risto-Pekka Blom: Pysäyttäjä

Risto-Pekka Blom: Stopparen (2018, längd 4:32)

En okänd människa stoppade en kolonn av pansarvagnar år 1989 på Tiananmens torg i Peking, Kina. Armén hade föregående dag våldsamt splittrat studenternas protestdemonstration. I demokratier används strukturellt våld i stället för militärt våld, den ekonomiska eliten har makten och driver sina egna intressen. Det politiska systemets roll är att säkerställa att maktstrukturerna fungerar.

Konstnären berättar: 

”Utgångspunkten för Pysäyttäjä är den ikoniska videon från Himmelska fridens torg, i vilken en okänd man till en stund stoppar en kolonn av pansarvagnar. Den ursprungliga idén var att skaffa originalvideon samt rätten att använda och bearbeta den, och sedan ändra på slutet av videon på något sätt. Jag planerade flera slut, det brutalaste var att vagnarna aldrig stannade, utan körde över mannen.

Det visade sig genast vara svårt att få tag på en video av tillräckligt god kvalitét, och det skulle ha varit nästan omöjligt att få användningstillstånd med bearbetningsrätt. Ett trovärdigt slutresultat skulle också ha kostat en hel del. Jag fick alltså tänka om, och beslöt mig för att göra en egen, modernare och mera västerländsk version av videon. Vi imiterade så noga som möjligt den originella videon vad gällde tekniska och funktionella saker: vi beräknade kamerans höjd, perspektiv och linsens egenskaper samt härmade kamerans rörelser.

Verket filmades från en lyftkran på en ishalls parkeringsplats och originalstaden konstruerades i efterarbete med hjälp av fotografier. Under inspelningen hade vi tre bilar, som vi sedan duplicerade. Fastän staden ser konstgjord ut, hinner man inte iaktta den så noga att man genast skulle förlora illusionen. I businesscentrumet i bakgrunden placerade jag landmärken från finanshuvudstäder som Singapore och London. Tittar man noga kan man också se något bekant med statyn i trafikrondellen.”

Uppgifter

1. Diskussionsuppgift

Hurdana tankar eller känslor väckte verket? Vad tror du att konstnärens budskap skulle kunna vara? Verket syftar på händelserna på Tiananmens torg år 1989 i Peking i Kina, där en okänd människa stoppade en kolonn av pansarvagnar. Vilka andra händelser eller saker påminner verket dig om? I hurdana situationer tycker du att man kan bryta mot reglerna? Tycker du att man med hjälp av konst kan påverka samhället?

Människor tolkar konstverk på olika sätt. Varför kan konst ändå vara effektivt? Kan konst ha ett klart budskap?

2. Ett stoppande verk

Vad skulle du vilja stoppa? Varför? Ibland kan också saker som verkar oföränderliga rubbas när någon vågar göra motstånd.

Gör en bild eller ett mediekonstverk.

3. Vad händer, planera ett verk

Bloms verk hänvisar till händelserna på Tienanmens torg 1989. Ta reda på vad som hände mer.

Vilka saker väcker nuförtiden diskussion i din omgivning? Vilken samhällelig fråga tycker du att i dag är viktig? Hur skulle du kunna närma dig detta ämne med ett mediekonstverk? Planera ett verk, fastän man inte skulle kunna förverkliga det. Om möjligt, kan du också förverkliga verket du planerat.

4. Starka tillstånd

Vad får dig att stanna upp? Vad rör dig eller väcker starka känslor hos dig? Skriv. Du kan också rita.

5. Favoritkonst

Harari konstaterar (2017) att ”människor sällan kommer att tänka på att vi under de senaste årtiondena har fått hungersnöd, epidemier och krig under kontroll.” Vi har en massa vetenskap och makt, men ”vad gör vi med all makt?”. Vad väcker detta för tankar? Det har också anförts att vi har tillräckligt kunskap exempelvis om klimatförändringen, men att handlingar skulle kräva väckande av känslor – till exempel med hjälp av konst.

Kan det att man upplever eller gör konst främja delaktighet? Hurdan konst tycker du själv om? Vilken konstupplevelse har gjort ett intryck eller fått dig att vilja uppleva den på nytt? Vad har väckt stora känslor? Har något konstverk, till exempel medieverk, bok, målning, låt eller serie påverkat dina tankar? Gör en kort presentation om verket som gjort ett intryck.

Du kan också fortsätta på uppgiften genom att göra en egen version av verket du presenterade.