Glidarna

Anssi Kasitonni: Glidarna (2005, längd 13:36)
Ekorrungen, som är intresserad av rock, amerikanska bilar och av att skejta, vill inte fortsätta släktens flygekorretraditioner, utan hellre spela i eget band och träna vid skejtrampen. Fadern är inte nöjd med sonens beslut, fast någonting bra följer ändå till slut.
Konstnärens verk innehåller ofta referenser till hans egna erfarenheter och eget liv. Liitäjät kan därför också tolkas som ett självbiografiskt verk om företagarfamiljens son, som beslöt sig för att bli konstnär.
Konstnären berättar:
Om verket: ”Verket är rätt självbiografiskt, det berättar alltså om mig. Jag växte upp i en företagarfamilj, men ville inte fortsätta i vårt familjeföretag utan följa mina egna spår. I filmen kan ekorrfamiljens verksamhet ses som familjeföretagande. Alltså det, att man klär sig till flygekorrar.”
Om studierna: ”På högstadiet hade jag ganska svåra problem, men mopeder, idrott och hårdrock intresserade. Och flickor.”
Om delaktighet: ”Jag är inte säker på om jag förstår mig på ordet. Delaktighet. Betyder det alltså att vara del av en större helhet? Ifall det är så, konstaterar jag bara att ingen människa är en ö, fastän det ibland kan kännas som om man inte behöver andra och att man kan leva ensam. Människan blir både psykiskt och fysiskt sjuk om hon lever som en eremit. Eremitlivet fungerar kanske för en liten del av världens människor, men oftast ändå inte.”
Om att arbeta som konstnär: ”När ens egna idéer konkretiseras och arbetena vill bli lite annorlunda än man ursprungligen tänkte – man hålls själv alert när verket ändrar allteftersom man bearbetar det! Det mest överraskande i detta yrke är hur tittarna reagerar på verken.”
Uppgifter
1. Diskussionsuppgift
Vad händer i verket? Hurdana önskningar har figurerna? Till hurdana grupper hör de eller vill de höra? Hurdant är förhållandet mellan de olika figurerna? Finns det något bekant i verket? Vad tycker du om verkets stil? Vad tror du man vill säga med verket?
2. Framtidsdrömmar, skriv
Vad allt drömmer man om i verket?
Vad drömmer du om? Om man inte behöver berätta för någon, vad skulle du vilja göra när du blir stor? Vad annat önskar du? Skriv ner. Om du vill, kan du läsa texten för någon annan, men det är inte nödvändigt.
Du kan också kort planera hur du skulle nå det du vill göra.
Vad är du bra på? Alla är bra på någonting: du kan också vara bra på någonting som din kompis eller ditt syskon är superbra på. Skriv.
Ni kan också tillsammans diskutera hur mycket man själv kan inverka på sin framtid och vilka saker beror på till exempel samhällets strukturer, hur utbildningsprogrammen är planerade och dylikt. En hurdan framtid uppskattar ni? Är det viktigt att avancera snabbt?
3. Självporträtt – porträtt
Dela er i grupper om ungefär fyra. Var och en ritar först till exempel med färger en abstrakt bild av sig själv i ett hörn av pappret. Byt papper så att alla i gruppen i tur och ordning fortsätter med en abstrakt bild på den som först ritat sitt självporträtt.
4. Rollspel, framtiden
Hitta på framtida roller. Skriv på lappar olika yrken, starka sidor, bostadsorter och kunskaper. Sätt varje slag i egna påsar. Var och en lyfter en lapp från varje påse och tänker ut en fiktiv person med hjälp av tipsen.
Gör improvisationsövningar som tar plats i framtiden. Man kan exempelvis intervjua en eller flera personer åt gången. Ni kan bestämma hur långt i framtiden man hoppar, till exempel 10 eller 30 år från denna dag, eller låta personerna själv bestämma hur långt fram i tiden de lever. Ni kan också hitta på situationer i vilka personerna möts, till exempel på arbetsplatsen, hemma, på gatan, framför Riksdagshuset, vid en korvkiosk eller på ett spa.
Alternativt kan ni bygga upp personerna själv utan lappar. Då skriver var och en först om sin egen person på papper. Sedan gör man improvisationsövningar som dessa personer.
5. Imrovisationsövning, ja och nej
Gå omkring i utrymmet. Varje gång ni möts säger ni ”nej” till varandra. Efter en stund kan ni byta ordet till ”ja”. Hur kändes övningen?
6. Stop motion -animation
Hur tror du att Kasitonni har gjort scenerna med ekorrarna i Glidarna? Gör en egen stop motion-animation ensam eller i grupp. Baka in en konflikt i berättelsen, som sedan reder ut sig. Du kan först fundera på hurdana konflikter det fanns i Glidarna och hur de löste sig.
Stop motion-animation föds genom att förflytta lite på delarna i bilden och sedan ta en bild med mobilen, digitalkamera eller surfplatta. Bilderna fogas sedan samman till en animation på surfplatta eller dator.
Du kan göra en animation till exempel genom att rita i sand eller förflytta delar av foton, utklippta bilder eller saker.
Man kan placera surfplattan ovanför området man filmar, till exempel på en kartong som har hål för kameralinsen. Man kan också ha kameran på ett fast underlag och filma vågrätt eller rita bilderna man filmar till exempel på krittavla, eller med hjälp av dokumentkamera på projektionsduk. Ladda ner ett program på surfplatta eller dator i vilket du kan sammanfoga bilderna till animation.