keyboard_arrow_up

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Milja Viita: Eläinsilta U-3033

Milja Viita: Djurbron U-3033 (2018,  längd 12:08)

Eläinsilta U-3033 skildrar människornas och djurens korsande rutter och parallella verkligheter. Filmen har spelats in vid en skogbeväxt viltbro över en motorväg. Viltbroarna är arkitektoniskt intressanta och endast till naturen riktade konstruktioner, som gör det möjligt för djuren att korsa motorvägar. 

På den smala remsan möts den konstruerade omgivningen och naturen. Avsnitten som filmats med en gammal 35 mm:s kamera skapar kontrast till den hemlighetsfulla verkligheten som spelats in med viltkameror.

Verket innehåller bilder av döda och levande djur.

Konstnären berättar:

Om verket: ”Djurbron U-3033 föddes ur nyfikenheten på ett ställe som jag råkade hitta. Jag ville granska årets kretslopp på ett ställe som låg mellan naturen och den konstruerade omgivningen och ta reda på hur livet ovanför motorvägen kunde se ut. Efter ett tag började jag se bron som en levande varelse, och under årets gång utvecklades den faktiskt till filmens huvudperson. Bron står för förändring, en ”gräns” mellan världen i dag och förut.”

Om att arbeta som konstnär: ”Det finaste med att vara konstnär är möjligheten att genom sitt arbete sätta sig in i världar som man ännu inte känner till. Ibland kan arbetet också vara forskande och då kan olika arbetsskeden leda en till överraskande ställen eller till fascinerande människor som man annars inte skulle träffa.”

Om delaktighet: ”Jag upplever delaktighet när jag arbetar, då är jag ofta i ett aktivt förhållande med min omgivning. Jag tycker allra mest om att filma, och ibland kan det under filmandet till och med uppstå en känsla av att man är ’mer än en människa’. Då känner man att man ser och upplever på ett djupare plan, att kroppen och sinnet är kopplade till tid och rum. Jag spelar in med en högljudd, gammal filmkamera, som gör en medveten om ljus och tid; filmen har alltid något förhållande till ljuset och en viss längd som bestämmer hur länge man kan filma. Jag framkallar ofta filmerna i mitt mörkrum, vilket ger tiden konkreta mått; cirka tre minuter färdig film får plats i min hand.

Känslan av delaktighet kanske föds när man tillåter sig själv att arbeta på sitt eget sätt och att man njuter av det. När jag var ung kändes skolan inte som ett tryggt ställe för mig, grupptrycket i skolorna är ofta för hårt. Delaktigheten behöver inte vara kopplad till andra människor, utan till känslan av att man har frihet att tänka och arbeta.”

Uppgifter

1. Diskussionsuppgift

Hur kändes det att titta på verket?

Vad tycker du hände i verket?

Ur vems synvinkel berättar man?

Vem eller vad tycker du är verkets huvudperson?

Hurdant var förhållandet mellan djur och människa i verket?

Hurdan roll spelade ljudet i verket?

Hurdan är tiden i verket? 

2. Måla icke-mänskliga djur

Vad menas med icke-mänskliga djur? Ta reda på det. Gör en målning om det icke-mänskliga. Ge namn åt din målning!

3. Självporträtt med ett djur, teckningsuppgift

Vilket är ditt favoritdjur? Vilket djur tycker du minst om? Hurdana egenskaper kan olika djurarter få i historier? Granska hur djur eller djurlika varelser används i historier, logon eller reklamer. Hur använder olika stater eller områden djur i sina symboler, till exempel i flaggor eller på vapen? Har man ett djur som symbol för området där du bor?

Gör ett självporträtt med ett djur i den teknik du föredrar. I porträttet kan du möta ett djur eller till din bild tillägga något som syftar på ett djur eller djurs synvinkel. Du kan också fundera på hur du vill beskära din bild. 

4. Rutter, promenera och fotografera

På hurdana ställen rörde man sig i verket? Hurdana rutter brukar du ta till vardags? Hur rör du dig och på hurdana ställen? Ta en promenad i näromgivningen. Granska omgivningen, skulle vem som helst kunna ta samma rutt? Vågar alla komma hit? Till vem är utomhus- och inomhusutrymmena riktade? Behöver man ett eget fortskaffningsmedel? Kan djur röra sig här? Hur skulle ett djur kunna röra sig här? Hur förhåller man sig till olika arter? Du kan skriva ner dina iakttagelser.

Ta 3–10 bilder på rutten eller omkring den. Om du vill, kan du välja någon synvinkel, titta på omgivningen till exempel ur ett djurs eller ett barns synvinkel. Vad kunde figuren du valt vara intresserad av? Vad skulle den akta sig för? 

5. Delade landskap, kartbild

Verket handlade om en bro som är byggd för djur. Vilka saker tycker du är bra i din egen omgivning? Hurdant är samlevnaden olika arter emellan? Hur kunde det ytterligare tas i beaktande? Hur kunde man främja olika arters välbefinnande och samexistens?

Gör upp en plan över hur man kunde underlätta olika arters samexistens på området. Du kan planera utan att tänka på till exempel budget eller tillstånd. Förvandla dina planer till en kartbild genom att rita och skriva. Du kan hämta inspiration från exempelvis tecknade serier. Uppgiften kan även utföras som grupparbete.

Ni kan också fortsätta genom att göra ett mediekonstverk.

6. Ställen i naturen, skriv och spela in

Känslan av delaktighet kan innebära känslan av att höra till sin omgivning, förhållandet till naturen och arternas samlevnad. Ibland kan det att man hör till naturen också betyda att freda naturen och att lämna den ifred.

Vilket ställe i naturen är viktig för dig? Hur fungerar samlevnaden mellan människan och andra arter? Diskutera. Tänk ut en plats dit människan har svårt att ta sig, eller som du tycker borde fredas för djuren. Skriv en kort, fiktiv beskrivning av stället. Ni kan spela in texterna på band och lyssna på dem till exempel liggande eller sittande och med stängda ögon.