keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Liikaa tavaraa – tavarat kiertoon

1. Miten Rosvolat suhtautuvat omistamiseen, rahaan tai ostamiseen?

2. Rosvolat eivät omasta mielestään vie mitään turhaa, vaan he pöllivät kaikkea vain sen verran kuin tarvitsevat. Nämä rehelliset rosvot päästävät ihmiset turhan tavaran taakasta ja vievät heiltä turhan roinan pois. Jos saalista kertyy liikaa, niin sitä jaetaan muille eli se laitetaan kiertoon.
Selvittäkää, mitä Rosvolat rosvoavat mieluiten? Kirjan Me Rosvolat sivulta 21 löytyy luettelo perheen mieluisimmista ryöstösaaliista.

3. Mihin Rosvolat vievät itselleen tarpeettomat tavarat? Mihin elokuvassa päätyvät esimerkiksi lelut ja lasten tavarat?

4. a. Pohtikaa yhdessä, mitä tarkoittaa kulutushysteria? Lukekaa seuraavat väitteet ostamisesta, tavarapaljoudesta, kulutushysteriasta ja lasten lahjatoiveista. Millaisia ajatuksia kirjoitukset teissä herättävät? Keskustelkaa asiasta tai järjestäkää väittely.

* Nykyaikana tuntuu, ettei ihmisille mikään riitä. Koko ajan ostetaan uutta eikä mihinkään olla tyytyväisiä. Aina vaan ihmisten täytyy saada lisää ja lisää uutta, vaikka kaapit, varastot ja komerot ovat täynnä tavaraa. Mihin tämä kaikki johtaa? Olemmeko onnellisia tavaroittemme keskellä? Mistä tämä mahdoton kulutushysteria kertoo? Lähde: Kaleva 3.4.2015

 * Lapset kirjoittavat lahjatoiveita joulupukille:
…Meille on tullut jopa Excel-taulukoituja lahjalistoja, joissa on yksilöity hyvin tarkasti, mistä katalogista mikin lahjatoive on peräisin. Olen nähnyt jopa sellaisia kirjeitä, joiden lahjatoiveiden yhteissumma on useita kymmeniä tuhansia euroja, kertoo Joulupukin postikonttorin päätonttu Taina Ollila Napapiiriltä. Lähde: Taloussanomat

b. Kirjoittakaa mielipidekirjoitus ostamisesta ja tavarapaljoudesta.

5. Mitä tarkoittaa sanonta "Toisen roska on toisen aarre?"

6. a. Lukekaa 'tavara päivässä pois' -liikkeestä, joka on levinnyt sosiaalisessa mediassa:

 *Maari Fabritius tunsi voimattomuutta kotiin kertyneen tavaran keskellä. Hän huomasi jutun dokumenttiohjaaja Petri Luukkaisesta, joka oli siirtänyt koko omaisuutensa varastoon. Takaisin hän sai hakea yhden tavaran päivässä. (Dokumenttielokuva Tavarataivas)
Perheelliselle ihmiselle tämä ratkaisu oli Fabritiuksen mielestä turhan radikaalia, niinpä hän päätti tehdä päinvastoin: joka päivä vuoden ajan kotoa lähtisi yksi tavara.
Harva tavara lentää suoraan sekajätteeseen: Roskiin saa heittää vain tavaran, jolle ei ole mitään muuta paikkaa.
Tavaran poistaminen tuntuu vaikealta, kun jokaisen kohdalla pitää miettiä, missä voisi olla sen uusi elämä. Kuuluisiko tämä elektroniikkakierrätykseen vai metallinkeräykseen? Kierrätyskeskukseen? Kirpparille?
Vuosi muutti Fabritiuksen ostoskäyttäytymistä. Jo kaupassa hän mietti, jaksaako elää tavaran kanssa koko elämänsä. Entä onko sille kotona paikka? Kokeilun sääntöihin kuului, että jokaista ostettua tavaraa kohden piti hankkiutua eroon yhdestä vanhasta – päivän poiston lisäksi. Lähde: HS 5.1.2014

b. Millaisia ajatuksia edellinen artikkeli teissä herätti? Tehkää lista omista tavaroistanne, joista voisitte luopua. Onko tavaroista luopuminen vaikeaa? Mistä ette ikinä voisia luopua? Haastatelkaa kotiväkeänne. Kysykää heiltä, onko kotona tavaroita, joita ei koskaan käytetä? Omistatteko liikaa tavaraa tai turhaa roinaa?

c. Miettikää yhdessä, mitä ylimääräisille tavaroille voisi tehdä.

7. Rosvoristikko

Rosvoamisella on monta synonyymia. Liitteessä 1 on vihjelauseita, joiden perusteella voi ratkaista ristikon. Ratkaisut ovat liitteessä 2.