keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Koulukinon historia

Koulukinoyhdistys – Skolbioförening ry on Suomen Filmikamarin, Suomen elokuvateatteriliiton ja Suomen elokuvatoimistojen liiton vuonna 2001 perustama elokuva-alan järjestö. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää valtakunnallisesti lasten ja nuorten elokuvaharrastusta, koulujen ja elokuvateattereiden välistä yhteistyötä sekä koulukinotoimintaa. 

Kaikki Suomen elokuvateatterit ovat sitoutuneet järjestämään koulupäivän aikana koulujen tilauksesta elokuvanäytäntöjä. Koulukinon keskeistä työtä on listata kouluille sopivia elokuvia ja tuottaa oppimateriaaleja koulujen elokuvakasvatuksen tueksi.  

Koulukino ry saa vuosiavustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä, ja sen toiminta perustuu ministeriön ja valtakunnallisten opetussuunnitelmien arvopohjiin.  

Koulukinon on kahdenkymmenen vuoden aikana kasvanut yhden työntekijän järjestöstä kuuden elokuva- ja mediakasvatuksen asiantuntijan työyhteisöksi, tukenaan laaja asiantuntijaverkosto oppimateriaalien tekijöitä, koulukino-opettajia ja nuoria elokuvaharrastajia.  

Koulukino on vuosien mittaan ollut mukana järjestämässä seminaareja ja tuottamassa julkaisuja, tehnyt yhteistyötä elokuvafestivaalien kanssa, osallistunut alan messuille, pitämässä luentokiertueita ja laatimassa asiantuntijalausuntoja, puhumattakaan oppimateriaaleista, joita on kertynyt yli 800 elokuvaan.  

Laajasti verkottuneena Koulukinoyhdistys on esimerkiksi koordinoinut lastenelokuvan teemavuosi Filmihillon vuonna 2004 ja yhtenä kolmesta toimijasta ollut järjestämässä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Mediamuffinssi-teemavuotta vuonna 2006. Koulukino on ollut myös rakentamassa yhteispohjoismaista nuorten elokuvaharrastajien Dvoted-palvelua vuosina 2004-2011 yhteistyössä Pohjoismaiden elokuvainstituuttien ja Islannin elokuvakeskuksen kanssa. Koulukinon tuottama Kelaamo-palvelu on syntynyt Dvotedin perustuksille vuonna 2011. Koulukinossa on kehitetty useita uusia innovaatioita, kuten Media-avain (2015) ja Koulukino Suoratoisto (2019). 

Joulukuussa 2019 Koulukinosta tuli Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton 32. jäsenkeskus. 2020-luvulla Koulukino on ollut mukana Harrastamisen Suomen mallissa elokuvatyöpajojen toteuttajana ja kehittäjänä.

Koulukino on ollut perustamassa Mediakasvatusseuraa vuonna 2005 yhdessä muiden mediakasvatustoimijoiden ja -tutkijoiden kanssa. Mediakasvatusseura olikin aluksi Koulukinon toimistossa alivuokralaisena ja myöhemmin järjestöillä oli yhteinen toimisto aina vuoteen 2018 asti. Koulukino on Mediakasvatusseuran jäsenyhteisö, ja seuran hallituksessa on ollut Koulukinon edustus sen perustamisesta lähtien.